Akü neden biter bozulur...
Biten akü sürücülerin çok sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Akünüzü bitiren birçok sebep vardır. Mesela aracınız çalışmadığında bilerek ya da bilmeyerek açık bırakılan farlar, iç lambalar, radyo ve havalandırma sistemi drenaj oluşturur. Bu sorunun başını park halinde aracın açık bırakılan farları oluşturur.
Bu da akünün bitmesine neden olur. Bu sorunun önüne geçmek için aracınızda bulunan her şeyin park halindeyken kapalı olmasına özen göstermeniz gerekir. Alternatör siz aracı sürdükçe aküyü şarj eder. Eğer ki alternatör bozuksa aküyü doğru olarak şarj etmez ve akünüz kısa bir süre içerisinde biter.
Aşırı sıcak ve soğukta akünüze zarar veren etkenlerdir. 35 derece ve üzeri sıcaklarda akü daha hızlı boşalır çünkü sıcak havalar akünün enerjisini daha hızlı bitirmesine yol açar. Soğuk havalar ise motor yağını katılaştırır ve bu da akünün motora ilk hareketi vermesini zorlaştırır. Soğuk hava ayrıca akünün kimyasal reaksiyonlarını yavaşlatır. Akünün ömrü 4-6 yıl arasındadır. Akü yaşlandıkça iç tabakada tabakalaşma oluşur ve akü sülfatlaşmadan etkilenir. Bu evre yaşandığı zaman akü eski performansını bir daha yakalayamaz ve zamanla enerjisini yitirir. Bazen aracınız size akünüzün bitmeye yakın olduğuna dair ip uçları verir.
Anahtarsız başlatma düğmesinin çalışmaması, güç pencerelerinin yavaş hareket etmesi ve farların sönükleşmesi bunlardan bazılarıdır. Bu tarz performans eksikliklerini fark etmeniz bazı durumlarda güç olabilir. Bu yüzden aracınızda her zaman yedek bir akü bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.